Első alkalommal valósított meg Pro Bono Maraton eseményt a General Electric (GE) az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) közreműködésével. Az első hazai nagyvállalati Pro Bono Maraton, február 26-án és 29-én került megrendezésre a GE Global Operations központjában, ahol a vállalat szakemberei egész napos tanácsadásban részesítettek négy pályázati úton kiválasztott civil szervezetet.

A GE önkénteseket tömörítő szervezete (GE Volunteers) és az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködésben meghirdetett és lebonyolított program keretében az Autisták Országos Szövetsége, a Down Alapítvány, az Ifjúsági Unió Szekszárd és a Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány kapott projektfejlesztési lehetőséget.

 

A Magyarországon bejegyzett, közhasznú non-profit szervezetek vagy civil alapítású társadalmi szervezetek január 12-ig pályázhattak, az előre meghatározott területek egyikén (HR, IT, Folyamatfejlesztés, Pénzügy). A GE és az ÖKA által kiválasztott szervezetek először egy diagnózis alkalmon pontosították a fejlesztési területeket, a cég simplification csapatának tagjaival. A többhetes felkészülési időszak után, múlt pénteken és hétfőn került sor az egész napos tanácsadásra.  Mind a szervezetek, mind a GE részéről kiemelkedő volt az érdeklődés az esemény iránt, ezért a szervezők két napban valósították meg, az eredetileg egy napra tervezett maratont.

 

A szervezetek az egész napos menedzsment konzultáció és projektfejlesztés keretében rendkívül értékes támogatást kaptak az általuk legfontosabbnak ítélt területeken. Az eredményességre garancia volt a GE különböző területeiről érkező szenior és junior menedzserkollegák elhivatottsága, magas szintű felkészültsége, aminek következtében az alábbi eredmények születtek.

 

Down Alapítvány

A GE munkatársai felé a kérés a HR terület támogatása volt. Az intézményvezetők fő nehézsége, hogy túl sok területen kell párhuzamosan helyt állniuk. A legnagyobb tudáshiányt a toborzásban és kiválasztásban fogalmazták meg. A Pro Bono Maraton eredményeképpen meghatározták a szervezeti problémákat, a GE által biztosított tematika révén. Rendszerbe tudták foglalni a HR tevékenységek rájuk vonatkozó feladatait. Olyan eszközt építettek be munkájukba, mint például a „skills matrix”. Izgalmas élmény volt látni, hogy a multi működés hogyan egyeztethető össze a civil szféráéval. „Ez nagyon megérte” – hangzott el a program zárásánál.

 

Ifjúsági Unió Szekszárd

A szervezet tevékenységei között szerepel az egészséges életmód kialakítása, a természetjárás és a kis közösségek fejlesztése; ifjúsági programok szervezése, könyvelés és pénzügyi tanácsadás biztosítása civil szervezetek számára. A Pro Bono Maraton keretein belül prioritási sorrendet alakítottak ki a programok között, illetve a tagokra vonatkozó aktivitást fejlesztő tervet készítettek elő. A GE munkatársai segítséget nyújtottak a már meglévő erőforrásaiknak összehangolásában, az „open space” technika előkészítésével. Megfogalmazták, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelniük és milyen lépéseket kell feltétlenül megtenni az „open space” esemény sikerre vitele érdekében.

 

Autisták Országos Szövetsége

A szervezet jelenlegi működését szeretné kiterjeszteni új funkciók felvállalásával. A szervezet nagy fejlesztésbe fogott annak érdekében, hogy az érintett családok számára országos lefedettséggel támogatást és információt biztosíthasson. Óriási szolgáltatási hiányt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, ezért e téren kérték a GE dolgozóinak a segítségét. Célként megfogalmazták, hogy a létrejövő Info Pontok kapcsán konkrét tervvel, feladatok meghatározásával szeretnének haza menni. A GE csapattagoknak köszönhetően az alapítvány dolgozói, a sikeres együttgondolkodás során egy konkrét akciótervet állítottak össze a nap végére, ami nagy segítséget jelent az Info Pont pályázati anyagok összeállításában és a rendszer későbbi működtetésében.

 

Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány

Az alapítvány elsősorban fiatalokat és magánszemélyeket szólít meg. A program első szakaszában meghatározták feladataikat céljaik elérése érdekében úgy, mint újabb partnerek felkutatása, anyagi támogatás elősegítése, marketing tevékenységek katalizálása, továbbá a halas gasztronómia népszerűsítése.  Elsősorban a partnerkutatásra és a halas gasztronómiára vonatkozó tervek kidolgozásában kérték a GE dolgozóinak segítségét. Az A3-as módszerrel végiggondolták az előrejutás akadályait, majd konkrét lépéseket, célokat határoztak meg. A nap végére sikerült a halas gasztronómia népszerűsítése kapcsán egy komplex akciótervet felállítani.

 

Az ÖKA bízik abban, hogy az eseményt továbbiak követik és nőni fog a szaktudásukat a civil szervezetek számára felajánló vállalatok száma és aktivitása. A GE által megvalósított Pro Bono Maraton bizonyítja, hogy a módszer idehaza is működőképes és hatékonyan tud a szervezetek számára egy-egy területen koncentrált segítséget biztosítani. A pro bono módszer terjedésével, a hazai nagyvállalati szektor rendkívüli hozzájárulást nyújthat különböző menedzsment területeken a civil szervezetek számára, ami egyben a vállalatokon belül is pozitív folyamatokat indíthat el.

 

További információ:

Önkéntes Központ Alapítvány

Gulyás - Balázs Zsófia, Tel: 06-20-801-5777, E-mail: balazs.zsofia(kukac)onkentes.hu

 

Önkéntes program beszámolók

Nincs feltöltött beszámoló

hét. ked. sze. csü. pén. szo. vas.
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Önkéntes külső menü