A program célja egy olyan integrált közösségépítő tevékenységet elindítani, amely később fenntartható módon, az önkéntesség élményén alapulva állandó tevékenységgé, szolgáltatássá fejlődhet. A programban a különböző fogyatékossággal élő fiatalok mellé hátrányos helyzetű 16-26 év közötti nem fogyatékos, segítő fiatalt is szeretnének bevonni (5 fő) 2014. márciusától május végéig. Jelentkezési határidő: 2014.március 12.

Bővebb információ:

Czetőné Deák Tünde projektvezetőnél, vagy Sebő Gergő projektasszisztensnél telefonon minden hétköznap 9 és 16 óra között a 317-4417-es telefonszámon, a 26-os mellék, vagy e-mailben a motivacio@motivacio.hu email címen.

Röviden a programról:

A Motiváció Alapítvány ifjúsági programjai során azt tapasztalta, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok társadalmi aktivitása alacsony szintű. Programjai keretében kevés integrált oktatási intézménnyel találkozott, ahol a fogyatékos fiatalok legfeljebb 1-2 fővel vesznek részt a közoktatásban.

A projekt lehetőséget ad a bevont személyeknek elsajátítani az önrendelkező életvitellel kapcsolatos ismereteket, a céljaik konkrét megfogalmazását, annak eléréséhez szükséges tevékenységeket, így új utak és lehetőségek felfedezése, amely elindít egy láncreakciót, amelyben a hátrányos helyzetű, fogyatékos és nem fogyatékos személyek együttműködve, alulról szerveződő módon, igényeiknek megfelelő érdekérvényesítő tevékenységeket alakítanak ki, az Alapítvány mindehhez támogató feltételeket és szakmai segítséget biztosít.

A program részvevői az alábbi tevékenységekben vesznek részt:

 

  • 2014. március 3. és március 15. között a segítő fiatalok egy fogyatékos emberekkel kapcsolatos tanfolyamon, felkészítő képzésen vsznek részt 
  • 2014. március 22 és március 28 között egy bentlakásos, felkészítő tréningen, melyen fogyatékos és segítő fiatalok (akiket a bentlakás előtt kiképezünk a szakszerű segítésre) közösen vesznek részt, melynek témakörei: csapatépítés, az önismereti munka, a társadalmi szerepek, aktív részvétel, önkéntesség, és önálló életvitel
  • 2014. április 1 és május 31 között a fogyatékos és nem fogyatékos fiatalokkal közösen dolgozva mentori segítséggel kipróbálhatják magukat
    • kortárs önsegítő csoporton (6 alkalom)
    • szülői csoporton, tanácsadóként (3+3 alkalom)
    • szülői csoportfoglalkozás alatt, a fogyatékos gyerekek számára szervezett játszóházban animátorként
    • az Alapítvány „Esélyóra” programjában való részvétel oktatási intézményben (1 alkalom)

 

A program célcsoportja:

A programba 16-26 év közötti hátrányos helyzetű, nem fogyatékos, segítő fiatalt (5 fő), és fogyatékossággal élő fiatalt (10 fő) szeretnének bevonni, akik vállalják, hogy 2014. februártól májusig aktívan részt vesznek a program megvalósításában. A programba továbbá 10 fogyatékos fiatalt nevelő szülőt, családot szeretnének bevonni, akik az előbb említett fiatalokkal dolgoznának majd együtt a program záró szakaszában.

 

A program helyszíne:

A program két helyszínen valósul meg:

1. A Motiváció Alapítvány székhelyén: 1055 Budapest, Honvéd utca 22.

2. A Fecskepalota Közösségi Házban, Gánt-Bányatelep mellett.

Mindkét helyszín megfelel a fizikai akadálymentesítés feltételeinek. Az Alapítvány székhelyén megvalósuló programelemekre való eljutást, minden részvevőnek egyénileg kell megoldania. A Gánti program esetében az Alapítvány székhelyén lesz a gyülekező, ahonnan akadálymentes busz szállít majd minket a szállásra, illetve vissza. Az Alapítványhoz való eljutást azonban a résztvevőknek egyénileg kell megoldaniuk. Költségtérítést fizetni nem tudunk.

 

Jelentkezés a programra:

 

Online jelentkezési lapot kitöltve az alábbi linken: https://docs.google.com/forms/d/1oMrh3w3ZqrzOdze4w-6qVBdpQ7ULrb51qboKD1IFeBU/

 

Elérhetőségek, bővebb információ:

Czetőné Deák Tünde projektvezetőnél, vagy Sebő Gergő projektasszisztensnél telefonon minden hétköznap 9 és 16 óra között a 317-4417-es telefonszámon, a 26-os mellék, vagy e-mailben a motivacio@motivacio.hu email címen.