Sikeresen lezajlott a "3. Európai Civil Napok" konferencia

 

 

 

 

2011. június 5. és 7. között Budapesten, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány szervezésében került sor a magyar EU-elnökség „Európai Civil Találkozó 2011 – 3. Európai Civil Napok” nevű, a magyar és európai civil társadalom számára rendezett konferenciájára. A rendezvényen több mint 400, Magyarországról, más EU-tagállamokból, valamint a Nyugat-Balkán országaiból érkezett vendég vett részt, akik a háromnapos tanácskozás során az aktív európai polgárság gondolatának jelenét és jövőbeni kilátásait vitatták meg plenáris ülések és tematikus szekcióülések keretében. A mintegy 270 magyar és 140 külföldi résztvevő az aktív uniós polgárság civil részvétellel, oktatással és ifjúsággal, a Nyugat-Balkán EU-csatlakozásával valamint az önkéntességgel kapcsolatos aspektusait dolgozta fel, melynek eredményeként szakpolitikai ajánlásokat fogalmaztak meg a hazai és európai uniós döntéshozók számára a vonatkozó területeken.

 

 

 

 

A konferencia megnyitóünnepségére és első plenáris ülésére június 6-án, az Országgyűlés Felsőházi Üléstermében került sor. A megnyitón köszöntő szavakkal fordult a megjelentekhez – a teljesség igénye nélkül - Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke, Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára, Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, Dr. Lánczi András, a házigazda Századvég Politikai Iskola Alapítvány elnöke, és Staffan Nilsson, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke.

 

 

 

 

A konferencia a négy témának megfelelő szekcióüléseken folytatta munkáját a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban, és ugyanitt került sor a záró plenáris ülésre az ajánlások bemutatásával, valamint a konferencia záróünnepségére, melyen felszólalt Frédéric Vallier, az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsának főtitkára is.

 

 

 

 

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósult soros elnökségi civil konferencia színes és fontos mellékprogramjaként a „Civil Expo” névre keresztelt civil társadalmi kiállítás keretében mintegy 30 hazai és külföldi civil szervezet mutatta be tevékenységét és programjait.

 

 

 

 

 

A konferencia részleteiről itt olvashat bővebben:

http://www.civilmeeting2011.hu