Hírek

 

Pécsett kerül megrendezésre 2015. július 24. – augusztus 2. között Európa egyik legnagyobb kórusfesztiválja, az EUROPA CANTAT. A város egyszer már otthont adott a rendezvénynek 1988-ban. Akkor több mint 3600 énekes résztvevő érkezett a világ minden tájáról Pécsre. 2015-ben is hasonló nagyságrendű programkavalkádra számíthat a város.

Az eseményt megelőző időszakban és a fesztivál idején is több száz önkéntesre lesz szükség a rendezvénysorozat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

 

További információ:ecpecs2015.hu/hu/segitenek

Civil Közösségek Háza, Pécs: 06/72-215-543

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nagyáruházakkal közösen karácsonyi lakossági élelmiszergyűjtést szervez november 28-án pénteken délután, illetve 29-én szombaton, melyhez önkéntesek segítségét várják. A gyűjtés helyszíne: TESCO - Campona Hipermarket Cím: Budapest XXII., 1222 Budapest, Nagytétényi út 35.

Az összegyűjtött élelmiszer fóti rászoruló családok között kerül szétosztásra. Egy műszakba a szervezők szerint 5-6 önkéntes munkája szükséges. Az eszközöket (szórólap, plakát stb.) az áruház, valamint az Élelmiszerbank biztosítja. 

Aki szeretne részt venni a gyűjtésben, az minél előbb jelentkezzen Holló Miklósnál a miklos.hollo@freemail.hu címen. Természetesen nem probléma, ha valaki nem tudja vállalni a teljes műszakot, egy-egy óra is nagy segítség.

Köszönettel: az akció szervezői 

A Vodafone Magyarország Alapítvány felajánlásának köszönhetően 2014-ben is egyszeri pénzjutalomban részesül az Év Közösségi Kezdeményezése (közönségdíj) cím nyertese. A helyi kisebb közösségek és szervezetek számára kiírt kategóriában olyan kiemelkedő, példaértékű kezdeményezésekkel lehet pályázni, melyek saját, helyi közösségük érdekében szerveződtek és önkéntesek aktív részvételével valósultak meg. A pályázat nyertesének díja egyszeri 150.000 Ft támogatás, mely tovább segítheti céljaik elérését. E kategóriában az ÖKA facebook oldalán várjuk a pályázatokat www.facebook.com/OnkentesKozpont 2014. október 6-ig.

A szavazás szintén ezen a felületen történik majd 2014. október 21-től november 11-ig.

Köszönettel várjuk a jelöléseket és minden pályázónak sok sikert kívánunk: Önkéntes Központ Alapítvány

 

 Az idén is novemberben kerül sor az önkéntesség társadalmi elismertségének növelése céljából alapított díjak átadására. Az 5 kategóriában meghirdetésre kerülő Önkéntességért díjakra a mai naptól lehet pályázni. Az elmúlt évek során a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen ismerték fel, hogy mennyire fontosak az önkéntesek által végzett tevékenységek céljaik eléréséhez. Eközben hazánkban is évről-évre nő azon vállalatok és magánszemélyek száma, akik csatlakoznak olyan programokhoz, melyek által szűkebb illetve tágabb környezetüknek segíthetnek. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2014. évben is meghirdeti az „Önkéntességért Díj” pályázatát.

Idén ősszel immár 7. alkalommal rendezi meg a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos önkéntes ifjúsági programot a három történelmi keresztény egyház  A 2014. október 9-12. között megvalósuló akció célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére, a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék.

Budapesten, csak úgy, mint az ország több mint száz településén a fiatalok csoportjai három napon át végeznek közhasznú feladatokat, mint például játszóterek felújítása, erdőtakarítás, kerítésfestés, közösségi és kulturális program időseknek, gyerekeknek, sérülteknek, kórházi beteglátogatás stb.

A programmal kapcsolatos további információk: www.72ora.hu

Az Önkéntes Központ Hálózat (ÖKH) tagszervezetei, a csatolt javaslatot juttatta el az EMMI döntéshozói számára, a jelenleg zajló Emberi Erőforrás Operatív Program tervezése kapcsán. Az anyagban összefoglalásra került, az önkéntesség területét érintő 4 tervezett konstrukciós terület. 

 

Olyan fiatal, akár a felsőoktatásban tanuló önkéntest keresünk, aki érdeklődik a CSR és a kommunikáció iránt, és hosszabb távon (legalább két hónapig folyamatosan) vállalni tudja, hogy rendszeresen segíti munkánkat (heti több napot és egész napot is tud vállalni).

Igény szerint referencialapot állítunk ki illetve igazoljuk a szakmai gyakorlatot.

Időtartam: 2014. szeptember elejétől legalább október végéig heti 15-20 órában rugalmas beosztásban 

Munkavégzés helye: ÖKA iroda 1022 Budapest, Marczibányi tér 3. (301.sz.) illetve a rendezvények, programok helyszíne

Jelentkezés módja: az onkentes@onkentes.hu e-mail címre küldött magyar nyelvű önéletrajzzal és motivációs levéllel legkésőbb 2014. szeptember 10-ig. 

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert www.botanikuskert.hu, több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert, hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. Idevárják olyan min. 10 fős önkéntes csoportok jelentkezést, akik az alábbi kerti munkákban tudnának segíteni:

1. 2014.07.20.-2014.10.15. között:gyomok kihúzása, kapálása, gereblyézése (mivel nem szeretnek vegyszereket használni)

2. 2014.11.1.-2014.11.30.: avar eltávolítása a gyepfelületről.

Az önkéntes segítőknek programlehetőséget ajánlanak fel kerti séta, kerti játékok. 

A Vállalati Önkéntes Közösség második találkozójára 2014. június 4-én csütörtökön került sor, amelynek ismét a Corinthia Hotel adott otthont. Örömmel vettük, hogy a Közösséghez számos új vállalat csatlakozott. Körünkben köszönthettük a Vodafone Magyarország Zrt.-t, a Vodafone Operációs Központ Magyarország Zrt.-t, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft-t, az Allianz Hungária Zrt-t és a Corinthia Hotel Budapest képviselőit is.

Az önkéntesség hazai fejlődése egyrészt független a mindenkori politikai berendezkedéstől, másrészt a kormányzat nagy hatással lehet bizonyos folyamatok elindulására vagy felerősödésére. A 2010 – 2014 közötti Fidesz-KDNP kormányzat minden eddiginél bátrabban nyúlt az önkéntesség fejlesztéséhez, melynek szép számmal van jótékony és egyelőre még bizonytalan kimenetelű hatása is . A 2014 április eleji országgyűlési választások kapcsán mindenképpen hasznos az eddigi eredmények és az előttünk álló feladatok összegzése, azzal együtt, hogy az önkéntesség magyarországi változását nem biztos, hogy lehet négy éves ciklusokban értelmezni.