Hírek

Az Autonómia Alapítvány heti 6-20 óra munkavégzésre keres szakmai önkénteseket pályázatkezelési és fejlesztési programjaihoz. 2014. november 3-ig önéletrajzzal és motivációs levéllel várják elsősorban olyan érdeklődők jelentkezését, akiket érdekelnek a társadalmi kérdések és a civil társadalom fejlesztésének eszközei; közel érzik magukhoz a civil érdekérvényesítésnek, a részvételi demokráciának és a sérülékeny társadalmi csoportok megerősítésének ügyét; szeretnének egy sokoldalúan aktív, dinamikus civil szervezetnél tapasztalatokat szerezni.

 

További információ:palyazat@autonomia.hu

A Vodafone Magyarország Alapítvány felajánlásának köszönhetően 2014-ben is egyszeri pénzjutalomban részesül az Év Közösségi Kezdeményezése (közönségdíj) cím nyertese. A helyi kisebb közösségek és szervezetek számára kiírt kategóriában olyan kiemelkedő, példaértékű kezdeményezésekkel lehet pályázni, melyek saját, helyi közösségük érdekében szerveződtek és önkéntesek aktív részvételével valósultak meg. A pályázat nyertesének díja egyszeri 150.000 Ft támogatás, mely tovább segítheti céljaik elérését. E kategóriában az ÖKA facebook oldalán várjuk a pályázatokat www.facebook.com/OnkentesKozpont 2014. október 6-ig.

A szavazás szintén ezen a felületen történik majd 2014. október 21-től november 11-ig.

Köszönettel várjuk a jelöléseket és minden pályázónak sok sikert kívánunk: Önkéntes Központ Alapítvány

 

 Az idén is novemberben kerül sor az önkéntesség társadalmi elismertségének növelése céljából alapított díjak átadására. Az 5 kategóriában meghirdetésre kerülő Önkéntességért díjakra a mai naptól lehet pályázni. Az elmúlt évek során a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen ismerték fel, hogy mennyire fontosak az önkéntesek által végzett tevékenységek céljaik eléréséhez. Eközben hazánkban is évről-évre nő azon vállalatok és magánszemélyek száma, akik csatlakoznak olyan programokhoz, melyek által szűkebb illetve tágabb környezetüknek segíthetnek. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2014. évben is meghirdeti az „Önkéntességért Díj” pályázatát.

Idén ősszel immár 7. alkalommal rendezi meg a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos önkéntes ifjúsági programot a három történelmi keresztény egyház  A 2014. október 9-12. között megvalósuló akció célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére, a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék.

Budapesten, csak úgy, mint az ország több mint száz településén a fiatalok csoportjai három napon át végeznek közhasznú feladatokat, mint például játszóterek felújítása, erdőtakarítás, kerítésfestés, közösségi és kulturális program időseknek, gyerekeknek, sérülteknek, kórházi beteglátogatás stb.

A programmal kapcsolatos további információk: www.72ora.hu

Az Önkéntes Központ Hálózat (ÖKH) tagszervezetei, a csatolt javaslatot juttatta el az EMMI döntéshozói számára, a jelenleg zajló Emberi Erőforrás Operatív Program tervezése kapcsán. Az anyagban összefoglalásra került, az önkéntesség területét érintő 4 tervezett konstrukciós terület. 

 

Olyan fiatal, akár a felsőoktatásban tanuló önkéntest keresünk, aki érdeklődik a CSR és a kommunikáció iránt, és hosszabb távon (legalább két hónapig folyamatosan) vállalni tudja, hogy rendszeresen segíti munkánkat (heti több napot és egész napot is tud vállalni).

Igény szerint referencialapot állítunk ki illetve igazoljuk a szakmai gyakorlatot.

Időtartam: 2014. szeptember elejétől legalább október végéig heti 15-20 órában rugalmas beosztásban 

Munkavégzés helye: ÖKA iroda 1022 Budapest, Marczibányi tér 3. (301.sz.) illetve a rendezvények, programok helyszíne

Jelentkezés módja: az onkentes@onkentes.hu e-mail címre küldött magyar nyelvű önéletrajzzal és motivációs levéllel legkésőbb 2014. szeptember 10-ig. 

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert www.botanikuskert.hu, több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert, hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. Idevárják olyan min. 10 fős önkéntes csoportok jelentkezést, akik az alábbi kerti munkákban tudnának segíteni:

1. 2014.07.20.-2014.10.15. között:gyomok kihúzása, kapálása, gereblyézése (mivel nem szeretnek vegyszereket használni)

2. 2014.11.1.-2014.11.30.: avar eltávolítása a gyepfelületről.

Az önkéntes segítőknek programlehetőséget ajánlanak fel kerti séta, kerti játékok. 

A Vállalati Önkéntes Közösség második találkozójára 2014. június 4-én csütörtökön került sor, amelynek ismét a Corinthia Hotel adott otthont. Örömmel vettük, hogy a Közösséghez számos új vállalat csatlakozott. Körünkben köszönthettük a Vodafone Magyarország Zrt.-t, a Vodafone Operációs Központ Magyarország Zrt.-t, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft-t, az Allianz Hungária Zrt-t és a Corinthia Hotel Budapest képviselőit is.

Az önkéntesség hazai fejlődése egyrészt független a mindenkori politikai berendezkedéstől, másrészt a kormányzat nagy hatással lehet bizonyos folyamatok elindulására vagy felerősödésére. A 2010 – 2014 közötti Fidesz-KDNP kormányzat minden eddiginél bátrabban nyúlt az önkéntesség fejlesztéséhez, melynek szép számmal van jótékony és egyelőre még bizonytalan kimenetelű hatása is . A 2014 április eleji országgyűlési választások kapcsán mindenképpen hasznos az eddigi eredmények és az előttünk álló feladatok összegzése, azzal együtt, hogy az önkéntesség magyarországi változását nem biztos, hogy lehet négy éves ciklusokban értelmezni.

Kedves Önkéntest Fogadó Szervezetek és Intézmények! 

 

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány résztvevője egy a Grundtvig Egész életen át tartó tanulás program keretében megvalósuló nemzetközi projektnek, melynek témája "Volunteering as a Tool for Inclusion“(VTI), azaz a “Hátrányos helyzetűek önkéntes tevékenységekbe való bevonása”. A projekt célja, hogy összegyűjtse 8 európai ország, köztük Magyarország tapasztalatait, gyakorlatait arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet hátrányos helyzetű embereket önkéntes tevékenységekbe bevonni. Ehhez kapcsolódóan az egyik résztvevő ország (Horvátország) önkéntes központja készített egy kérdőívet. Szeretnénk, ha minél több magyar fogadó szervezet és intézmény kitöltené ezt, hogy minél árnyaltabb kép alakulhasson ki a magyarországi helyzetet illetően. 

 

Csatolva az eredeti angol és a magyar nyelvű változat is (ha van rá mód, angol nyelven kérnénk kitölteni).

A kérdőíveket április 25-ig várjuk az onkenteskozpont@onkentes.hu e-mail címre.