Hírek

Az idei évben december elején kerül sor a hazai önkéntesség legrangosabb díjátadó eseményére. Az 5 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra a mai naptól lehet pályázni. Az Önkéntes Központ Alapítvány az önkéntesség terén 2014. szeptember 1. és 2015. augusztus 31. között kimagasló teljesítményt nyújtó magánszemélyek, közösségek, szervezetek, intézmények és vállalatok pályázatait várja.

Az Önkéntes Központ Alapítvány ezúton hirdeti meg Civil szervezetek felkészítése önkéntesek fogadására (önkéntes menedzsment képzés) című felnőttképzési engedéllyel rendelkező (nyilvántartásba vételi szám: E-001027/2015/D001) képzési programját.

Időpont: 2015. október 12-13.

Helyszín: Budapest

Részvételi díj: br.20.000 FT/fő

A jelentkezéseket 2015. október 8-ig várjuk a kepzes@onkentes.hu e-mail címre .

2015. szeptember 1-től hívható a Születésház Egyesület várandósság, szülés és gyermekágy témában indított támogató és információs vonala, az EMMA vonal. Az anonim segélyvonal mögött heti két alkalommal, kedden és csütörtökön, képzett önkéntesek várják a nők hívását a + 36 70 622 33 46-os telefonszámon.

Novemberben pár napra Budapest újra az előadó-művészeti szcéna nemzetközi központjává válik. Várhatóan több mint 400 külföldi szakember érkezik Budapestre az IETM találkozójára 2015. november 4 és 8 között. A szervezők színházszerető segítőket keresnek, akik megkönnyítik számukra a tájékozódást a városban és a programok között. A felhívás itt olvasható: http://szinhaz.hu/apro/61930-onkentest-keres-az-ietm-eloado-muveszeti-talalkozo

A kezdeményezés célja egy önkéntes alapon szerveződő közösség létrehozása a Wikipédia mintájára, ahol pedagógusok és más szakemberek együtt fejlesztik a modern taneszközöket; már meglevő vagy még készülő segédanyagaikat mások számára elérhetővé teszik, mások pedig azokat használ(hat)ják. A tervezett weboldalról a tanárok jogtiszta segédanyagokat tölthetnek majd le a munkájukhoz.

Összefoglaló információ az menekültkrízisbe önkéntesként való bekapcsolódási lehetőségekről. Sok helyen jelenik meg információ, melyeket egy csokorba gyűjtöttük, hogy könnyebb legyen eligazodni.

Tisztelt Érdeklődők !

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkéntes Központ Alapítvány vezetékes telefonszámai átmenetileg nem elérhetőek. Munkatársainkat a mobil telefonszámokon illetve e-mailen tudják elérni.

 

Megértésüket köszönjük:

 

Önkéntes Központ Alapítvány

A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra és telnek meg élettel. A jövő tavaszi projekthez a szervezők most olyan önkénteseket keresnek, akik szeretik Budapest utcai forgatagát, az üzleteket, műhelyeket, kirakatokat, a jellegzetes, a kultikus és a kísérletező helyszíneket. Akiket elszomorít a kihasználatlan üzletek, elhanyagolt közterek látványa és szeretnek a város utcáin felfedezni, nyomozni, fotózni; szeretnek embereket összekapcsolni, szervezni. A részletes felhívás itt olvasható: http://nyitvafesztival.hu/onkentes/

Évente 40 fizetett munkaóra jár az MSD Pharma Hungary Kft. minden munkavállalójának, melyet mindenki az általa választott ügy és csoport támogatására fordíthat önkéntes munka formájában. A rendelkezésre álló keretet szabadon oszthatják be a dolgozók; évente egyszer pedig, az önkéntes napon, egy nagyobb volumenű felújítási munkát is végeznek közösen. Idén például a Gyömrői Speciális Szakiskolában, ahol sajátos nevelési igényű, tanulásban vagy értelmileg akadályozott diákok élnek és tanulnak.

A Csoma Szobája Alapítvány szervezésében 2008 óta dolgoznak építészek és önkéntesek az indiai Zanglában. Elsődleges céljuk Kőrösi Csoma Sándor zanglai lakóhelyének helyreállítása, de emellett felújítanak környékbeli sztúpákat is, és négytermes "napiskolát" építenek a helyi gyermekek számára. Ez utóbbi jelentőségét az adja, hogy India ezen táján csak májustól szeptemberig járhatnak iskolába a gyerekek, szeptembertől ugyanis már olyan nagy a hideg, hogy az épületet nem tudják befűteni. Az iskola építéséhez - ahogy Csoma szobájának rekonstrukciójánál is - a helyszínen vetett vályogtéglákat használnak, valamint más hagyományos anyagokkal, technikákkal és helyi mesterekkel dolgoznak. Felépülése után a télen is használható iskolát teljesen költségmentesen lehet üzemeltetni, hiszen nem lesz szükség elektromos energiára, csak napsütésre. A Csoma Szobája projektről részletek itt olvashatók: http://csomasroom.kibu.hu/hu/description