Út a foglalkoztatáshoz: a szociális és fenntartható gazdaság felfedezése és megismerése a foglalkoztathatóság érdekében. Az APTE: "A pathway to employment  : discovering and learning about the social and sustainable economy for employability” európai projekt 4 ország 5 szervezetének részvételével indult; résztvevői a Pour la Solidarité és a Groupe One (Belgium), az Önkéntes Központ Alapítvány (Magyarország), a Pro Bono Lab (Franciaország) és a Work for Social (Spanyolország).

 

A projekt célja egy olyan tapasztalatokon alapuló program kidolgozása, mely lehetővé teszi a kevéssé vagy egyáltalán nem képzett fiatalok, valamint a 45 év feletti, munkát kereső felnőttek számára, hogy felfedezzék a szociális és fenntartható gazdaságot, annak szükségleteit, munkahelyeit, és hogy nonprofit szervezetekben való részvételük révén fejlesszék készségeiket.

 

Mentorálással, kötelezettségvállalási missziókkal (pro bono) és tanulási modulokkal szeretnénk megnyitni a lehetőségeiket, és megkönnyíteni az elhelyezkedésüket. A pro bono és a mentorálás, amely a konzorcium különböző szervezeteit összekötő két tengely, kiváló eszközök az emberek szakmai integrációjának előmozdítására.

 

Ennek érdekében olyan programot kívánunk létrehozni, amely lehetővé teszi a kedvezményezettek számára, hogy

 

- készségeiket azonosítsák és fejlesszék,

- megismerjék a szociális és fenntartható gazdaságot a fenntartható fejlődés célkitűzéseivel összefüggésben,

- felfedezzék a szociális és fenntartható gazdaságban rejlő munkalehetőségeket, különösen a jövő olyan ágazataiban, mint a digitális és a környezeti átállás,

- tapasztalatot szerezzenek önkéntesként, és megosszák a képességeiket egy szervezettel,

- önbizalmat szerezzenek, képességeiket megismerjék,

- a fiatalok és a 45 év felettiek generációk közötti találkozások megvalósulhasson.

 

Bízunk benne, hogy a projekt eredményei hatékonyan tudják növelni majd az álláskeresők munkaerő-piaci esélyeit.