Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2011-ben is elismerésben részesítette az ország legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó önkénteseit. A pályázat idén is „Az év vállalati önkéntes programja”-díj két évvel ezelőtti nyertese, a Budapest Bank támogatásával valósult meg. A díjakat ünnepélyes keretek között adták át a szakmai zsűri által kiválasztott magánszemélynek, civil szervezetnek és vállalatnak, és kiosztották a szintén a pályázat keretében meghirdetett Budapest Bank Esélyegyenlőségért-különdíjat is.

 

 

 

A Millenáris Fogadóban megrendezett díjátadó esten F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Az önkéntes segítségnyújtás szervezett formája egyre több embert mozgat meg Magyarországon, ezt bizonyította többek között az Önkéntesség Európai Éve programjai iránti fokozott érdeklődés is. A társadalmi felelősségvállalás jelentőségét egyre többen ismerik fel hazánkban is, hiszen évről-évre számos vállalat és magánszemély csatlakozik olyan programokhoz, amelyek által szűkebb, illetve tágabb környezetének segíthetnek.”

 

 

A hattagú zsűri közel 60 pályázatból választotta ki a nyerteseket: a pályázati anyagok bírálata során többek között fontos szempont volt, hogy milyen hatást ért el az adott program, vagy a magánszemélyeknek szóló kategóriák esetében az önkéntes tevékenysége, de az eredmények mellett a társadalmi felelősségvállalás iránti elköteleződés mértékét is figyelembe vették a zsűritagok. „Az Év Önkéntese” Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkéntese lett, míg „Az Év Önkéntes Programja”-díjat a civil szervezeteknek szóló kategóriában a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesületnek, a vállalatoknak szóló kategóriában pedig a Coca-Cola HBC Magyarország Kft-nek ítélte oda a zsűri. A Budapest Bank idén is külön elismerésben részesítette azt az önkéntest, aki a legtöbbet tette az esélyegyenlőségért önkéntes munkája során: a Budapest Bank Esélyegyenlőségért-különdíját Lakatos Györgyi, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány önkéntese vehetett át.

 

 

 „Az önkéntesség és esélyegyenlőség kiemelt jelentőséggel bír a Budapest Bank CSR stratégiájában. Bízunk benne, hogy az „Önkéntességért Díj 2011” pályázat támogatása révén - és ennek részeként a Budapest Bank Esélyegyenlőségért-különdíjával - is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egyre többen felismerjék az önkéntes segítségnyújtás szerepét a mindennapokban, és mind többen vállalnak majd szerepet abban, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel támogassák a rászorulókat” – mondta el Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese.

 

 

A díjazottakról:

 

 

Az Év Önkéntese: Cseh Balázs, Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Cseh Balázs a Magyar Élelmiszerbank Egyesület alapító tagja. Az egyesület – együttműködésben több civil szervezettel és önkormányzattal – élelmiszeradományok gyűjtésével és elosztásával foglalkozik, de fontos célkitűzése, hogy megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek révén segíthet a rászorulókon. Balázs munkája mellett koordinálja az egyesület tevékenységét. Emellett igyekszik rávilágítani a szegények súlyosbodó helyzetére, az éhezés egyre égetőbb kérdésére.

http://www.youtube.com/watch?v=vdBzE3c4yHw

http://www.elelmiszerbank.hu/

 

 

Az Év Önkéntes Programja: KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület

A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület célja, hogy a 10 és 30 éves kor közötti fiatalokat megismertesse az önkéntességgel, a nyitott, kreatív gondolkodásmóddal, a kölcsönös bizalmon alapuló segítségnyújtással valamint csapatmunka lehetőségeivel. Az egyesület regionális hálózata és programjai a tenni vágyó és elkötelezett észak-alföldi régió ifjú önkéntesei százait tömöríti.

http://www.youtube.com/watch?v=IoQvWd1GDEc  

http://www.kozpontegyesulet.hu/

 

 

Az Év Vállalati Önkéntes Programja: Coca-Cola HBC Magyarország Kft.

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. évek óta folyamatosan építi, fejleszti önkéntes programját, így a zsűri a vállalat több év felelősségvállalás iránti elköteleződését is vizsgálta. A Coca-Cola már önkéntes programja indulásakor több szintű rendszert dolgozott ki: a központi akciók mellett maguk a munkatársak is indíthatnak önkéntes kezdeményezéseket, amelyeket a vállalat pályázati rendszerben elnyerhető támogatások révén segít. Mindemellett a cég több csatornás, kreatív kommunikációval is hozzájárul a programok sikeréhez.

http://www.youtube.com/watch?v=jPhki_TT9PU

 

 

Budapest Bank Esélyegyenlőségért-különdíj: Lakatos Györgyi (Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány)

Lakatos Györgyi az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány önkéntese, az alapítvány megalakulása óta fontos szerepet vállal a szervezet programjainak kidolgozásában és megvalósításában. Többek között az ő közreműködésével valósult meg az Alapítvány informális oktatásra épülő középiskolai programja, amelynek keretében alkalmat teremtenek a fiatalok számára, hogy beszélgethessenek a roma identitásról, és így elősegítsék a romák és nem romák közötti dialógust. Munkájával folyamatos segítséget nyújt a környezetében élők esélyegyenlőségének megteremtésében.

http://www.youtube.com/watch?v=vH3iw0yICoc  

http://uccuprojekt.wordpress.com/

 

Filmes összefoglaló a programról: