Önkéntességért díj 2013.

 

AÖnkéntességért díjak kiosztására 2013. november 20-án 17.00-tól került sor a Budapest Bank támogatásával megrendezett PRO-Vállalati Önkéntesség Konferencia záróeseményeként.

 

 

A díjátadó esemény keretében minden vendégünk önkéntesen bekapcsolódhatott ajándékok készítésébe melyet, a Tordasi Értelmi Fogyatékosok és pszichiátriai betegek otthonának lakói kaptak. A konferencia és a díjátadó házigazdája Simon András volt. A konferenciáról részletes információk a www.prokonf.hu honlapcímen érhetőek el.

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is meghirdette az Önkéntességért Díj 2013. pályázatot. A díj program megvalósításában az idén az Allianz Hungária Zrt. és a Budapest Bank Zrt. volt segítségünkre.

 

A nyerteseket egy 6 főből álló szakmai zsűri választotta ki, amelynek tagjai:

 • dr. Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke
 • Hulej Emese, a Nők Lapja munkatársa
 • Dr. Radácsi László, CSR tanácsadó, a SmartLab Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója
 • Dr. Rolek Ferenc, vezérigazgató-helyettes, Budapest Bank Zrt.
 • Kőszegi András, BrandTrend ügyvezető igazgatója
 • Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese

 

A 2013. év díjazottjai kategóriánként:

 

 •  Az Év Önkéntese 2013.

Zombori Zsuzsanna: a kosdi Önkéntes Településfejlesztő Közösség (ÖNTEK) Egyesület önkéntese, aki 2005-ben költözött családjával a községbe. Sikerült gyorsan beilleszkedniük, Zsuzsa pedig felismerte, hogy milyen sok szociálisan segítségre szoruló család él a községben, illetve hogy kevés a faluközösséget összetartó, megmozgató program. Lelkesedésével, tenni akarásával sok segítőt vont maga köré és számtalan programot szervezett.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=w7h40X2KcoA

 

 • Az Év Önkéntes Programja 2013.

Magyar Speciális Olimpiai Szövetség: Küldetésük, hogy rendszeres sportolási és versenyzési lehetőséget biztosítsanak minden fogyatékossággal élő embernek. Tevékenységüket mintegy 250 önkéntes segíti. Önkéntesként dolgozik a teljes elnökség, az egyes sportágak vezetői, az ő helyetteseik illetve a területi vezetők, régióvezetők. Hozzájuk csatlakoznak a versenyeken, rendezvényeken a sportolókat segítő önkéntesek, köztük számtalan középiskolás.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=Plt253kBMYg

 

 • Az Év Vállalati Önkéntes Programja 2013.

Magyar Telekom Nyrt.: a cég Mobilsuli programja a Mobkom X Egyesülettel kerül megvalósításra. A 3 évvel ezelőtt elkezdődött program keretében a cég munkatársai gyerekeknek tartanak előadásokat a mobiltelefon biztonságos és etikus használatáról. Ma már az egész országra kiterjed a program, ebben az évben már 160 regisztrált Telekomos önkéntes 7000 gyermekkel beszélt erről a fontos témáról.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=3gewkt8XoWo

 

 • A Budapest Bank „Esélyegyenlőségért”különdíja

A Budapest Bank által alapított különdíjat Füredi Virág: a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület önkéntese kapta. Virág 2011 májusa óta tevékenykedik folyamatosan az egyesületnél, és töretlen lelkesedéssel, energiával és kreativitással vesz részt a háborús országok menekültjeinek oktatásában. A magyar nyelv mellett írást-olvasást tanít analfabéta felnőtteknek, és gyermekek tantárgyi korrepetálásában is szerepet vállal. Munkájával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az általa oktatott felnőttek és gyermekek könnyebben beilleszkedhessenek és egyenlő esélyekkel vehessenek részt a társadalom életében.

 

 • Az Év Közösségi Kezdeményezése 2013. (közönségdíj)

Árvácskák Állatbarát Egyesület, Gyömrő: Az egyesület 1998-ban alakult, önkéntes programjainak célja a felelős állattartás és az állat- és környezetvédelem. Az állatok befogadását, gondozását, az ellátásukhoz szükséges feltételek megteremtését egyaránt önkéntesek végzik. Ugyanakkor az állatok nemcsak segítséget kapnak, hanem lelki segítséget is nyújtanak a rászoruló idős és sérült embereknek.

E kategória olyan civil szervezetek vagy közösségek számára került kiírásra melyek saját helyi közösségükért végeznek valamilyen kiemelkedő tevékenységet önkéntesként. Ezt a díjat közönségdíj formájában adtuk ki, melyre online formában a Facebookon létrehozott oldalon keresztül vártuk a szavazatokat.

Az előzsűrizés során kiválasztott 8 közösségi kezdeményezés pályázat felkerült az Önkéntes Központ Alapítvány Facebook oldalára, ahol bárki leadhatta szavazatát. A legtöbb szavazatot a gyömrői Árvácskák Állatbarát Egyesület kapta, így elnyerte Az Év Közösségi Kezdeményezése 2013. díjat, melyhez egyszeri vissza nem térítendő pénzjutalom is jár az Allianz Hungária Zrt. felajánlásának köszönhetően. A pénzdíj összege 150.000 Ft.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=6D2NSS1Rpoo