Az ÖKA 2007-tól kezdődően külföldi tapasztalatszerzési lehetőségekkel támogatja a szenior önkéntesek hazai munkáját.

 

2007-2009

 

A Maradjon Aktív, Legyen Önkéntes! Önkéntes program 55 év felettieknek” ENEA program célja az 55 év fölötti önkéntesek nemzetközi tapasztalathoz juttatása, tapasztalatcseréje és hazai önkéntes projektekbe való integrálása volt.

A programban 22 magyar önkéntes vett részt Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Olaszországban  különféle önkéntes programokban. Magyarországon 15 külföldi önkéntes ismerhette meg az aktív időskort támogató programjainkat. A hazatérő önkéntesek hazájukban tovább kamatoztatják tapasztalataikat és népszerűsítik az önkéntességet különféle mikroprojektek keretében.

A projekt sikerének köszönhetően az Önkéntes Központ Alapítvány továbbra is támogatni kívánja a szenior önkéntesek tevékenyégét.

 

2009-2011

 

A „Tapasztalatszerzés szenior önkéntesként” című Grundtvig pályázat keretében 50 év felettiek vehetnek rész nemzetközi szakmai cserékben. 6 magyar önkéntes utazhat Szlovákiába 1 hónapra illetve 6 szlovák önkéntes bővítheti ismereteit a magyar önkénteseket fogadó szervezeteknél. A program célja az élethosszig tartó tanulás ösztönzése mellett a generációk közötti párbeszéd előmozdítása, ezért az idősebb önkéntesek a fiatalokkal közösen vagy a fiatalokért valósítanak meg számos érdekes önkéntes tevékenységet, úgy mint rendezvények, iskolai programok szervezése, generációk és kultúrák közötti párbeszéd elősegítése, adománygyűjtés, stb.

A pályázati időszak két éve során a résztvevők felkészítő szemináriumokon szerzik meg a szükséges ismereteket.

A projektben együttműködő szervezetek:

C.A.R.D.O. – szlovák önkéntes koordináló szervezet

Istenkúti Közösségért Egyesület (Pécs)

Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány (Budapest)

Béthel Alapítvány (Békéscsaba)

 

További információért látogassák meg honlapunkat: www.onkentes.hu   és vegyék fel a kapcsolatot a programvezetővel Tornóczi Zsófiával a tornoczi.zsofia@onkentes.hu e-mail címen vagy a 06 1 457 0618-as számon.

 A Grundtvig Időskorú önkéntes projekt az Egész életen át tartó tanulás program (LLP) keretében az Európai Bizottság támogatásával valósul meg.