2012-ben, az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évében az Önkéntes Központ Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas közös szenior önkéntes programja keretében kívánja az idősek felé irányítani a figyelmet.

A projekt célkitűzése az élethosszig tartó tanulás ösztönzése mellett, hogy 12 szenior önkéntes részvételével népszerűsítse az 50 év felettiek körében az önkéntességet. A projektmegvalósítók célja továbbá az inaktív idősebb korosztály helyi részvételének erősítése, a társadalomban betöltött szerepük és önképük megerősítése, önkéntes programokon keresztül.

Az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja keretében zajló Grundtvig Szenior Önkéntes program Magyarországon és Romániában megvalósuló 3 hetes önkéntes tanulmányutakból áll. 2012 tavaszán 6 román állampolgárságú szenior önkéntes ismerhette meg a magyarországi önkéntes szektort és próbálhatta  ki magát különböző önkéntes tevékenységekben Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen. Az őszi turnusban 6 magyar állampolgárságú 50 éven felüli önkéntes utazott Marosvásárhelyre, Csíkszeredába és Gyergyószentmiklósra, hogy az ottani helyi közösségi életbe bekapcsolódva önkénteskedjen. A szeniorok szociális területeken segítettek: gyermekeknek, időseknek, hátrányos helyzetűeknek, fogyatékkal élőknek és családoknak kórházakban, iskolákban, táborokban vagy kulturális rendezvényeken.

 


 

Önkéntesünk beszámolója az erdélyi útról:

 

Három csodálatos hét Erdélyben

Gruntvig Szenior Önkéntes Program

 

         2012. szeptember 25-n, életem első repülőútjával vette kezdetét az a fantasztikus szellemi, lelki kalandtúra, amelynek részese voltam az ÖNKÉNTES KÖZPONT ALAPÍTVÁNY és a GYULAFEHÉRVÁRI CARITAS  Grundtvig projektjének köszönhetően.

         Az egész életen át tartó tanulás jegyében 5 magyar önkéntes társammal 3 helyszínen, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredán 2-2 fős csoportban kezdtük el felfedezni, megismerni a táj szépségén túl azokat az emberi és szakmai értékeket, amelyek minden várakozásunkat felülmúltak.

         Hadrévyné Marikával mi alkottuk azt a párost, akik Csíkszereda  környékén, a Caritas által működtetett szociális intézményekben önkéntesként kezdtük meg szakmai tevékenységünket.

         Első szolgálati helyünk a csíksomlyói Mozgáskompetencia Központ volt, ahol a naponta váltakozó csoportoknak tartanak kinaesthetics foglalkozásokat a mozgáskompetencia gyarapítására. A „tornát” lazításként kellemes süti-gyümölcs uzsonna kísérte, amit a szellemi lelki edzés követett téma-centrikus beszélgetés, vagy mini tréning formájában. Öröm és meglepetés volt számomra látni, hogy a nagyfigyelmeztetés.hu oldalon megjelenő utolsó idők próféciáiról, Mária-jelenésekről, mint az életüket meghatározó természetes történésekről beszélgettek.

         Ezt követte a Csíkszeredában működő Szent Ágoston nappali foglalkoztatóban végzett munka, ahol értelmileg korlátozott fiatalokkal találkoztunk. Meglepett, amikor megtudtam, hogy itt 18-35év közötti fiatalokkal foglalkoznak. Az intézmény vezetője elmondta, hogy náluk is hiánypótló újdonság ez a szolgáltatási forma. Az itt töltött idő nagyon mélyreható változásokat idézett elő bennem. Eddig, előzetes tapasztalatok miatt féltem a fogyatékkal élőktől, nem tudtam elképzelni azt, ami megtörtént mégis velem. Mély belső békével, elfogadó szeretettel tudtam velük és nem csak közöttük lenni.

Sok egyéb az ott dolgozó szakemberek által használt módszer közül nagyon megtetszett a „képes” (boardmaker) módszer, ami kiválóan „vezette” a fiatalokat napirendjük követésében.

         Harmadik munkahelyünk a Riehen Egyesület volt, ahol az idősek nappali foglalkoztatásával ismerkedtünk meg.

 

Jó tapasztalatként éltük meg, hogy mindhárom területen már a 2. naptól önálló foglalkozásvezetésekkel, munkavégzéssel bíztak meg minket

 

         Ezek voltak a „kötelező” szolgálati helyeink, de a lehetőségeink megengedték, hogy ne vessünk gátat egyéb tapasztalatok, ismeretek szerzésének, amire fékezhetetlenül motiváltak voltunk.

Így eljutottunk még Székelyudvarhelyre, ahol megismertük a családsegítők munkáját, az Általvetőt, a Korai nevelő- és fejlesztő Központ munkáját, beszélgetést vezettünk a daganatos betegek klubjában.

Gyergyóba, ahol megismertük a Vidék-fejlesztési programot és a szociálpedagógiai parkot.

 

Minden szociális szolgáltató tevékenységében az az alapelv valósult meg, hogy lehetőséget kell adni az embereknek, nem támogatást.

 

A szakmai tapasztalatokon túl, amit még magammal hoztam az szavakba alig foglalható.

A Hargita, a Görgényi- havasok, a Békás-szoros sziklái, az 1000 éves határ üde zöldjének látványa,  életre keltette és visszhangozta, szívemben Wass Albert sóhajtását;” adjátok vissza a hegyeimet”!

Az emberek lelkének tisztasága, kimondott szó igazsága, egyszerűsége olyan volt, mint a hegyek friss lehelete. A romlatlan emberség megtapasztalása többször elszorította a torkomat és könnyeket csalt a szemembe. Úgy éreztem magam Erdélyben, mint ahogyan Mózes érezhette magát az égő csipkebokor előtt, ahol az élő, égő, erőtől sugárzó ÉLETTEL találkozott.

Az fogalmazódott meg bennem, hogy ERDÉLY AZ EMBERISÉG ÉLŐ SZÍVE!

 

 

Október 16-n landoltam a magyar valóságba.

 

 

Tatárné Kapus Éva   

 


 

Szenior önkéntesek Erdélyben

Előadás és tapasztalatcsere

2012. november 20. 16.30-18.30

Európa Pont (Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.)

 

Hazaérkeztek szenior önkénteseink Erdélyből! élménybeszámolójukat november 20-án volt alkalmuk az érdeklődőknem meghallgatni.

6 szenior önkéntesünk 2012. szeptember 25. - október 16. között gyűjtött önkéntes tapasztalatokat Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredán. A tapasztalatcsere első felében az ő élményeiket, beszámolóikat hallhattuk és láthattuk képekben. Ezt követően a szenior önkénteskedés hazai lehetőségeiről, kihívásairól beszélgettünk.

 

 


 

 

Szenior önkéntesek Erdélyben!!!

6 szenior önkéntesünk a 2012. szeptember 25-én elindult a 3 hetes erdélyi önkéntes útjára. A program keretében a Gyulafehérvári Caritas szervezésében Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklós és Csíkszeredán önkénteskednek 3 héten keresztül. Tevékenységeik során időseket, fiatalokat, családokat egyaránt segítenek majd.

Itt olvasható partnerünk, a Gyulafehérvári Caritas beszámolja az önkéntesek első napjairól:

http://www.caritas-ab.ro/?p=4483

 


 

A nálunk járt erdélyi szenior önkéntessel interjúkat készítettünk hazautazásuk előtt, melyek az oldal alján megtekinthetőek.

 


 

 Szenior önkéntesekről volt szó az m1 Megoldások Magazin 2012. május 11-i adásában, köztük az ÖKA szervezésében magyarországi programon résztvevő erdélyi önkéntesekről is.

 


 

 

Április 22-május 13 között 6 erdélyi szenior önkéntes végzett különféle önkéntes tevékenységeket Szegeden, Pécsett és Zalaegerszegen a helyi Önkéntes Központok támogatásával. A program keretében a szenior önkéntesek rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak és szeretetükkel, tudásukkal támogatták a fogyatékkal élőket, időseket, kórházi betegeket, gyermekeket. 

Vidéken Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen különböző szervezetek munkáját segtítették, Budapesten a tapasztalataikat oszthatták meg hazai önkéntesekkel. 

 

Az önkéntes tevékenységek Pécsett:

 • ételosztás hajléktalanoknak
 • tárlatfelügyelet, fűszerkert rendezés, adminisztrációs tevékenységek a Civil Ház Barokk Pavilonjában
 • Olvasóliget indításának előkészületei: könyvek rendezése, szabadtéri olvasó sarok kialakítása
 • gyerekprogramban, családi napon kézműveskedés a gyerekekkel, gyerekfoglalkozások tartása, rendezvényszervezés (Madarak és Fák Napja, Értékünk a család Nap)
 • részvétel a Pécsi Önkéntes Központ önkéntes műhelyében, tapasztalatcsere az önkéntesekkel
 • a Civilház szervezeteinek, programjainak megismerése (több mint 70 szervezet, naponta különböző programokkal), közös éneklés, kiállításokban, baráti körök találkozóiban aktív részvétel (pl. diabétesz program), a szervezetek működésének megismerése
 • a Pécsi Önkéntes Központ szolgáltatásainak megismerése, tevékenységükben részvétel

 

Szegeden:

 • autista gyerekek nappali intézetében foglalkozás a gyerekekkel, a szervezet napi tevékenységében részvétel, a szervezet működésének megismerése, a pedagógiai módszerek (3 külön korosztály számára) megismerése
 • mozgáskorlátázott és értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozó intézményben foglalkozás a gyerekekkel, a szervezet napi tevékenységében részvétel, a szervezet működésének megismerése (a külön működő irodában adminisztrációs feladatok is), a pedagógiai módszerek megismerése, a gyermekek számára külső programok szervezése és kísérésük
 • kórházi gyerekklinikában kórházi önkénteskedés módszerének megismerése
 • múzeum önkéntesség módszerének megismerése, múzeumi önkéntes oktatásba való bekapcsolódás
 • a Szegedi Önkéntes Központ szolgáltatásainak megismerése, tevékenységükben részvétel

 

Zalaegerszegen:

 • gyermek rajzverseny képeinek rendezése
 • rendezvényszervezés
 • kerámiafestés, adminisztrációs feladatok
 • fogyatékkal élők napi ellátásában és rehabilitációs tevékenységekben való segítségnyújtás, az ott lakók külsős programon történő kísérése, foglalkozásokba bekapcsolódás
 • pályázati anyagok rendszerezése, zsűrizés előkészítése
 • Idősek Gondozóházában segítségnyújtás a lakók mindennapi ellátásában, programjaik szervezésében
 • a Zalaegerszegi Önkéntes Központ szolgáltatásainak megismerése, tevékenységükben részvétel

 

Budapesten:

 • vállalati önkéntes program keretében játszóház festés, kertrendezés

 

 

 

 

 

 


 

 

A program első lépéseként a két partner szervezet közös találkozására került sor Budapesten 2012. február 2-án, melynek célja a tavasszal sorra kerülő magyarországi önkéntes szolgálat előkészítése volt. A találkozással alkalom nyílt arra, hogy a két szervezet jobban megismerhesse egymás tevékenységi területeit. Az előkészítő találkozás során a szervezetek munkatársai vázolták a Grundtvig Szenior Önkéntes program keretén belül a küldő és a fogadó szervezetre háruló feladatokat. Szó esett a küldő szervezetnél felmerülő teendőkről, ezek címszavakban: toborzás, kiválasztás, felkészítés, kiutaztatás, kapcsolattartás, utánkövetés. Valamint a fogadó szervezet, jelen esetben az ÖKA számára a szenior önkéntesek fogadásának fontos momentumairól is, ezek közül néhány: önkéntes tevékenység előkészítése, találkozók, szabadiős tevékenységek, szállás, ellátás stb. A találkozás alkalmával sikerült egy konkrétabb ütemtervet is létrehozni, jelölve benne a két szervezet feladatait határidőkkel. Az első önkéntes cserére 2012. április 22 – május 13 között fog sor kerülni, amikor romániai szeniorok fognak közösségépítő önkéntes tevékenységet végezni 3 héten át Magyarországon.

Reméljük, hogy hazatérve ezt a tapasztalatot majd hatékonyan fogják beépíteni és kamatoztatni saját közösségükben, terjesztve ezzel az önkéntesség kultúráját az idősebb korosztály körében is. (Tornóczi Zsófia, Bíró Ágota)